Hidden gems (3)

Als nieuwjaarscadeau voor 2021 geven we je net zoals de twee vorige jaren 5 muzikale tips.
5 verborgen pareltjes, die samen met de lijstjes van 2020 en 2019 al een stevige en verrassende playlist vormen.
Maar omdat we nu toch zoveel binnen zitten geven we je dit jaar ook 5 muzikale filmtips die perfect passen bij het BLB sfeertje en de BLB muziek.
En voor wie er nog niet genoeg van krijgt… dit zijn momenteel onze 5 favoriete podcasts, allen goed voor urenlange deepdives in muziek, platen, muzikanten, optredens en instrumenten.

Geniet ervan en weet dat wij ondanks de moeilijke tijden nog geen moment gestopt zijn met spelen/repeteren. Zodra het kan en mag zijn we helemaal klaar om terug op te treden met nog meer muziek en verhalen over all things beatniks, hippies en rock&roll.
Hopelijk tot gauw! #fuckcorona


5 SONGS

check ze op deze Spotify playlist

1. When the levee breaks – Led Zeppelin (1971)

‘Een hypnotisch bluesrock mantra’. Led Zeppelin op zijn best: duister, opzwepend en strakker dan de spannendste spandex broek. De song is een traditional uit 1929 en gaat over the Great Mississippi Flood uit 1927 waarbij meer dan 500 mensen omkwamen en 200.000 mensen moesten verhuizen. Het was het begin van de grote immigratiegolf van de centrumstaten naar de Westkust van Amerika.

Let op de drumbeat van John Bonham.
‘The two-bar break that opens “When the Levee Breaks” is one of the most monumental pieces of rock drumming ever recorded, and one of the most widely sampled pieces of music ever, having appeared in songs by everyone from Eminem, Dr. Dre, Massive Attack and Beyoncé’

2. Sinnerman – Nina Simone (1965)

Elke vrouw die er in slaagde om in de male dominated jaren ’60 op het voorplan te komen verdient het om eens nader te bekijken. Nina Simone was naast top pianist en blueszangerer ook nog eens een radicale zwarte activiste. Dan weet je gewoon dat haar repertoire interessant zal zijn. Luister naar dit nummer en hoor een artiest op het toppunt van haar kunnen. Het nummer was steevast het laatste nummer van haar live-sets.. Je voelt de boeierige, opzwepende sfeer van bisnummers na een geslaagd optreden.
Check de docu ‘What happened Miss Simone?’ op Netflix. What a woman!

3. The Falcon – Richard and Mimi Farina (1965)

Mimi Farina was de jongste zus van Joan Baez en vormde samen met de al even knappe Richard Farina een folkduo in de jaren ’60. De sound van dit nummer capteert goed het sfeertje van de American Folk Music Revival, denk er de kleine podia van de coffeeshops uit Greenwich Village in New York bij en je weet in welke contet Bob Dylan zijn carrière begon.

4. Southern Man – Merry Clayton (1971)

Merry Clayton is de zwarte link tussen the Rolling Stones en Neil Young.
Luister naar haar backing vocals in Gimme Shelter: “Rape, Murder, it’s just a shot away, it’s just a shot away!” Hoor hoe haar stem elke keer hoger gaat en uiteindelijk breekt.
Luister dan naar haar versie van Neil Youngs Southern Man uit 1971: “I saw cotton and I saw black, tall white mansions and little shags, Southern Man when will you pay them back.”
Een bijtende song over slavernij, geschreven door a white man die toen gecoverd werd door een zwarte dame. Het was een inter-raciaal statement dat kon tellen.
 

5. Girl – The Beatles (1965)

Geschreven door Lennon als een rivaliserende reactie op het mooie ‘Michelle’ van McCartney. Beluister beide nummers na elkaar en je hoort de artistieke verschillen tussen twee muzikale karakters. De tekst van Lennon is mysterieus en gesofisticeerd. Het prominent inademen in elk refrein is voor die tijd een gewaagd productioneel experiment en klinkt 50 jaar na datum nog even sexy en rebels. Het instrumentaal stukje Griekse muziek refereert naar de film Zorba the Greek die het jaar daarvoor was uitgekomen.

“Girl” is considered to be one of the most melancholic and complex of the Beatles’ earlier love songs.



5 FILMS

Eén beeld zegt soms meer dan duizend woorden. Sommige films zijn prachtige sfeerscheppers en doen je de context waarin die muziek gemaakt werd en dus ook de muziek zelf veel beter begrijpen.
Check deze 5 filmtoppers en hoor de muziek van het scherm spatten.

1. The trail of the Chicago 7 (2020)
Aaron Sorkin – te bekijken op Netflix

THE TRIAL OF THE CHICAGO 7 (L to R) SACHA BARON COHEN as Abbie Hoffman, JEREMY STRONG as Jerry Rubin in THE TRIAL OF THE CHICAGO 7. Cr. NIKO TAVERNISE/NETFLIX © 2020

Rechtbankdrama over de nasleep van de rellen bij de democratic convention in augustus 1968.
Prachtig tijdsbeeld van Amerika aan het eind van de jaren ’60 en de strijd van de babyboomers tegen het establishment. De parallellen met recente bewegingen zoals BLM zijn zo te trekken.

2. Rolling Thunder Revue (2019)
Martin Scorcese – te bekijken op Netflix

Midden de jaren ’70 is rock&roll mainstream geworden. Bands vliegen voor stadiontournées met eigen jumbojets de wereld rond en verdienen fortuinen. Dylan is op dat moment al 15 jaar actief en kiest voor een radicaal ander concept. Met 3 campers en 15 muzikanten rijdt hij kris kras doorheen Amerika en speelt onaangekondigd in stadjes die de grote bands normaal gezien links laten liggen. De dofictiomentary is gemaakt met origineel beeldmateriaal maar werd pas vorig jaar door Martin Scorcese (!) in elkaar gestoken. Je ziet Dylan tussen Blonde on Blonde en Desire in, op het toppunt van zijn kunnen: ongenaakbaar, vol zelfvertrouwen, een tikje arrogant maar onvoorstelbaar authentiek.

3. The highwaymen (2019)
John Lee Hancock – te bekijken op Netflix

Heel mooie Great Depression film over twee gepensioneerde politieagenten (Woody Harrelson en Kevin Costner) die er uiteindelijk in slagen om het misdaadduo Bonnie en Clyde te pakken te krijgen.
De highways, de landschappen en de bittere armoede in  het Oklahoma van de jaren ’30 kunnen zo uit een Steinbeck roman komen. Meet me at the crossroad…

4. Infinite Llewyn Davis (2013)
Coen Brothers – te huur op Google Play

Gebaseerd op de autobiografie van Dave Van Ronck. Volgens Dylanologen is dit de beste evocatie van de sfeer in Greenwich Village tijdens de folkrevival begin de jaren ’60. Van Ronck was in die tijd in de koffiehuizen van The Village een grote inspirator voor de jonge Dylan. De film eindigt met een glimp van het eerste optreden van Dylan in the Gaslight Caffee.
Absolute must see voor Dylan geïnteresseerden.

5. O Brother where art thou (2000)
Coen Brothers – te bekijken op Netflix

De film speelt zich af in Mississippi in 1937. Inmate Ulysses Everet Mc Gill (gespeeld door George Clooney!) ontsnapt van de chaingang en start met 2 companen een epische zoektocht naar de begraven buit van een bankoverval. Op de tonen van schitterende bluegrass, gospel en deltablues heeft hij een aantal bizarre ontmoetingen met personages uit de tijd van the great depression.



5 PODCASTS

Wat is het fijnste na muziek maken? Inderdaad, praten over muziek.
Nerd alert! Watch out for the rabbit hole. Het gaat hier over +100 afleveringen 🙂
 

1. BOBcast – NPO Radio 1 / VPRO
26 afleveringen – Nederlands

Het beste in zijn genre. Een heel jaar lang, om de twee weken, 2 uur over Bob Dylan.
Professionele interviewers en heel sterke gasten. Elke keer een andere invalshoek: Dylan de tekstschrijver, Dylan de muzikant, Dylan de inspirator, Dylan de gelovige, Dylan om te verzamelen, Dylan live, …
Niet echt voor beginners maar door de kwaliteit toch heel toegankelijk.

2. Producing The Beatles – Jason Kruppa
11 afleveringen – Engels

Heerlijke Beatles podcast die focust op het ‘untold’ verhaal van producer George Martin.
The Beatles maakten tussen 1962 en 1970 twaalf studio albums. De productie van die 12 platen is op zich al een razend interessante technologische reis doorheen de sixties. Maar ook muzikaal krijg je hier waar voor je geld. Bepaalde arrangementen worden via live gespeelde reconstructies geanalyseerd tot op het bot.
Die muzikale en technische verhaallijnen vormen uiteindelijk het decor van een prachtig Coming of Age verhaal waarin The Beatles plaat na plaat artistiek volwassener worden en George Martin hen steeds meer los moet laten.

3. The Guitar Express – Leon Sibum
30 afleveringen (tot nu toe) – Nederlands

Dit is dé Nederlandse gitaarpodcast. Leon Sibum interviewt gitaristen over hun werk, leven en gear. Lange, uitgesponnen, rustige en bij momenten hilarische interviews over elke aspect van het muzikanten/gitaristenleven.
Sibum slaagt er in om het menselijke aspect van het muzikantbestaan heel mooi aan bod te laten komen: geld verdienen, vrienden maken en ook vrienden verliezen, twijfels en keuzes, …

4. Dylan, album by album – Ben Burel
+50 episodes and still counting – Engels

Benjamin Burrell is een jonge radiopresentator bij Absolute Radio. Hij is een bijzonder goede verteller en praat over Dylan platen alsof hij ze, bij release, zelf gerecenseerd heeft. De literaire analyse van de teksten is echt goed. Luister naar zijn uitgebreide beschrijving van “Like a Rolling Stone” en je begrijpt meteen waarom Dylan een van de allergrootsten is. Ideaal voor de beginnende Dylan nerd.

5. De oude muziek podcast – NPO3
7 afleveringen – Nederlands

Een buitenbeentje in deze lijst maar bijzonder interessant. De reeks vertrekt bij Bach en keert zo terug in de tijd naar de eerst gekende vormen van muziek. Zalig om te horen hoe muziek doorheen de ganse geschiedenis steeds gelinkt is met de socioculturele en technologische context.

Veel luister en kijkplezier!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s