What happened during the summer of ’65? (Part I)

Part I: the Shea Stadium Concert
… of hoe het grootste rock&roll publiek ooit ervoor zorgde dat The Beatles stopten met optreden.

Wat voorafging:

In 1964 veroveren The Beatles de ganse wereld. Overal hysterische taferelen.
Tijdens de worldtour van 1964 spelen ze 26 optredens in 75 dagen. Ze vliegen van Schiphol naar Hongkong, naar Adelaide in Australië, naar Nieuw Zeeland, terug naar Australië en terug naar Europa. In datzelfde jaar is er nog een UK tour en een European tour. The Beatles, op dat moment nog altijd maar prille twintigers, leven dan al 5 jaar aan zo’n hels tempo. Het begin van 1965 spenderen ze aan eindeloze opnamedagen voor de film Help! om daarna meteen terug op Europese en Amerikaanse tournee te vertrekken. The Fab Four worden hun eigen hits, het non-stop optreden en de absurde fan hysterie stilaan beu.

Een reeks gebeurtenissen en ontmoetingen tijdens de 2de Amerikaanse tour in de laatste weken van augustus 1965 zullen ervoor zorgen dat The Beatles in het najaar van 1965 een radicale metamorfose ondergaan. De tieneridolen zijn klaar om zichzelf volledig heruit te vinden en nemen afscheid van hun YeahYeah repertoire, van de uniforme Mersey Beat kostuums en van hun teenager imago.

cover image 3

Op vrijdag 13 augustus nemen ze het vliegtuig van Londen naar New York. De start van de Coming of Age Tour…


Sunday, August 15: Shea Stadium concert

Het concert gaat de geschiedenis in als het eerste stadion concert en het optreden voor het grootste rock&roll publiek tot dan toe: 55.600 fans. Er zijn honderden politieagenten nodig om alles in goede banen te leiden. Er is nog geen ervaring met stadion concerten en The Beatles staan opgesteld in het midden van het grote grasveld. Om de veiligheid te garanderen werd geen publiek toegelaten op het middenplein. De fans zitten op de tribunes rondom net zoal bij een baseball match.

IMG_7078

De ticketverkoop alleen al brengt 420.000 dollar revenue op. 13 camera’s registreren het volledige concert om later met een concertfilm nog meer inkomsten te genereren.

De geluidskwaliteit is slecht. In 1965 bestonden de PA systems (Public Adress System) die later Monterey en Woodstock zouden versterken nog niet. The Beatles hadden van Vox net nieuwe 100 Watt versterkers gekregen maar die volstonden natuurlijk niet. (de betere caféinistallatie is tegenwoordig 1.000 Watt). De versterking gebeurde door het geluid van het podium in te pluggen op de omroep installatie van het stadion. Die bestond uit tientallen kleine ‘line speakers’ die gemonteerd waren op de tribunes en normaal gebruikt werden om de baseball uitslagen om te roepen. Het volume van die speakers volstond nauwelijks om boven het gekrijs uit te komen.

Ringo Starr omschrijft het concert als volgt:

“What I remember most about the concert was that we were so far away from the audience. … And screaming had become the thing to do. … Everybody screamed. If you look at the footage, you can see how we reacted to the place. It was very big and very strange.”

IMG_7077

TV show host Ed Sullivan kondigt aan: “And now, ladies and gentlemen, honored by their country, decorated by their Queen, and loved here in America, here are The Beatles!”.
En dan volgt 3 kwartier gekrijs. The Beatles treden maar een half uur op maar de fans bleven nog een kwartier doorkrijsen terwijl The Beatles het stadion al lang verlaten hadden.

Beatle Fans Screaming

In de film die begin 1966 uitkwam zie je dat The Beatles zelf niet goed weten wat hen overkomt. Het ganse optreden is bijna surrealistisch. The Beatles horen elkaar en hun eigen instrumenten niet. Ze lijken een soort karaoke van zichzelf te spelen terwijl rondom hen politie agenten met bewusteloze fans heen en weer rennen. Het wordt duidelijk dat live optreden stilaan onmogelijk aan het worden is.

John hekelt de absurditeit van de setting door op een bepaald moment zijn bindteksten in een geïmproviseerd soort Chinees te brengen. Het valt niemand op, het geschreeuw blijft even luid, even ononderbroken. Je ziet John Lennon als het ware mentaal afhaken.
“At Shea Stadium, I saw the top of the mountain.” zegt John Lennon later over het optreden.

Paul Mc Cartney blijft het ganse optreden zijn aimabele zelf…

859EE99C-3865-404F-9B6D-3235D9536E7A-2735-0000012A63419BF9

 

 


Event 2: Monday, August 16: The Beatles meet Bob Dylan

Event 3: Tuesday, August 24: The Beatles take LSD in Los Angeles together with the Byrds and Peter Fonda

Event 4: Friday, August 27: The Beatles meet with Elvis Presley

Event 5: Wednesday, September 1: George en Paul attend a studio session from The Byrds

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s